tisdag 20 oktober 2009

Varning för folkpartiet


I en debattartikel i DN i dag påstår några potentater från folkpartiet att de vill förstatliga skolan, ja - nästan i alla fall. Det ser mest ut som ett taktiskt utspel i lagom tid före valet. Turerna i denna fråga har varit många och fp har för det mesta haft fingret i luften och nu är det väl riskfritt läge. Det hördes inget krav om förstatligande från Björklund när han tidigare som skolborgarråd försökte diskutera med SKL (skolans huvudman, Sveriges kommuner och landsting) och fick medge att "de lyssnade inte". Det har lärarfacken också lärt sig efter kommunaliseringen av skolan.

Det skulle förvåna mig om fp får med sig andra partier på detta krav och om detta blir en valfråga. För ett par år sedan fick man för sig att skolan skulle omorganiseras igen efter förra misslyckandet och det skulle finnas "en bred majoritet" som backade upp, med "piloter" som utsågs på skolorna. Sedan gick luften ur och partierna och blocken är lika splittrade igen.
Man kan också fråga sig varför allianspartierna debatterar i DN. Träffas de inte och snackar ihop sig eller är det bara fingrar i luften igen?

Inga kommentarer: