lördag 10 oktober 2009

En man vid namn Intrepid


Vid tiden för Churchills begravning i mitten av sextiotalet träffas två agenter som varit verksamma under andra världskriget. De tar sig ett järn och pratar minnen medan begravningen pågår i teven i bakgrunden. Vi såg samma program i min skola när jag gick på gymnasiet. En teve ställdes ut i korridoren och vi elever förmodades vara mycket intresserade av den ändlösa kortegen med alla kostymgubbar. Men Churchill hade varit våra föräldrars hjälte, inte vår.

Agenterna förekommer i en tevefilm som heter En man vin namn Intrepid. Jag har sparat den på två vhs-kassetter. Serien måste vara mer än tjugo år gammal. David Niven spelar den äldre agenten och Michael York den yngre. Ingen av dem åldras nämnvärt på tjugo år och viss spänning uteblir eftersom man vet att de båda (tyvärr) överlever. En som inte överlever är en kvinnlig allierad toppagent som tas av tyskarna, torteras och till sist avrättas. Det hela kompliceras av att hon är så tuff att hon inte avslöjar något för dem som förhör, eller den, en tysk officer som naturligtvis respekterar henne, men ändå måste... Men de uppgifter hon skulle kunna avslöja är falska, vilket hon inte vet. Och det är tänkt att hon ska avslöja det hon vet, så hennes död är helt meningslös. Till yttermera visso är agenten York förälskad i henne. Oj, oj, bara det. York som älskare!

Som en bihandling plockas danske vetenskapsmannen Niels Bohr ut av engelska agenter från Norge, där han jobbar på ett jättelabb i Rjukan, där man framställer tungt vatten som tyskarna vill ha för att kunna tillverka kärnvapen. Denna teveserie skulle ha verklighetsbakgrund.

Inte undra på att det tog ett par veckor för mig att titta igenom de gamla rullarna, eftersom jag somnade och fortsatte nästa natt och nästa och nästa...

Inga kommentarer: