söndag 6 september 2009

och Cornelis


Vår gamla polare (det känns i alla fall så) och tyvärr avlidna vismakare och entertainer Cornelis Vreeswijk har också kräftor med i sin sångskatt. Om nu någon hade trott annat. I samlingen "Linneas fina visor" finns den brutala texten "Alices snaps" till en melodi som för tankarna till ryska sånger som kompas av balalajka och dombra. Även Regina Lund har sjungit in den. Kräftorna dyker upp redan i första strofen:

"Alices snaps på bordet står./Helan kommer och helan går./ Kräftan är röd och kvällen blå/ och Alice har svårt för att stå./ Far han är full och amorös,/ klappar om Alice, sin egen tös/ Mor är orolig, kan man tro/ och dricker en snaps till var klo./ Månen är full, kvällen varm,/ mor spiller pilsner på sin barm./ Far han ger hals på nordiskt vis:/ -Ta hit en ny snaps åt Alice!"


I Lilla snapsviseboken som innehåller 209 snapsvisor i urval av Kaj Attorps är nummer 76 - 81 tillägnade kräftan till melodier som "Uppå källarbacken", "Vårvindar friska" och "O Tannenbaum".

Men nu får det vara nog med kräftor för i år. Jag åker till Märsta för att titta på släktens minsta lillebror, född 8 augusti i år.

Inga kommentarer: