torsdag 10 september 2009

Hektors hjälm


Det sägs att grunden till vår västerländska litteratur är de forngrekiska eposen Iliaden och Odyssén. Därför går jag varje år igenom dessa berättelser på mitt eget, för gymnasiet och mig själv passande, något raljanta och korthuggna sätt. Gymnasisterna får också läsa antologitexter högt och de har inte något emot det. De är intresserade av dessa historier som är spännande och grundläggande även om berättartekniken kan kännas ovan.

När jag idag påpekade att samtalet mellan Hektor och Andromache är en sorts arketyp som visar manligt och kvinnligt beteende, samma som vi känner igen från västernfilmer. Liksom Hektor ska Zeb Macahan ut i striden trots att kvinnor och barn försöker hålla tillbaka och talar om ansvar för familjen och att lämna stridandet till andra. Men riktiga män söker ära och ett gott eftermäle som också - i teorin - ska komma de efterlevande till godo.

Som vi vet dräptes Hektor av (nästan) osårbare Akilles och släpades sedan efter hästar runt slagfältet för att sänka trojanernas stridsmoral och höja grekernas. Så blev slutet för "den hjälmomstrålade". Hektor hade en hjälm av koppar, prydd med tagel, som var skräckinjagande, i alla fall för den lille sonen.

Hur det gick för "pilten" och moder Andromache som skulle få glädje av Hektors tapperhet vet vi inte. Jag spekulerade idag om att de också dräptes, fast inte i strid och att frun antagligen våldtogs dessförinnan - med tanke på vad Odyssevs skröt om för cyklopen Polyfemos efter kriget.

Gymnasisterna i min elklass tyckte det lät brutalt, men som Buster Keaton sa: "Så går det till i krig". Nästa fråga var vad som hände med Hektors hjälm. Vi kom överens om att någon, troligen den grekiska befälhavaren Agamemnon, tog den med hem som krigsbyte. Hektors besegrare Akilles var redan död eftersom han fått en pil i foten (en elev var skeptisk: Vem dör av en pil i foten), det enda ställe han var sårbar på, så han kunde inte gärna ta hem hjälmen. Pilen avsköts träffsäkert av Hektors lillebror Paris, som på sätt och vis var orsak till kriget. Han hade rövat med sig sköna Helena från kung Menelaos, som i sin tur...

Kanske kung Agamenon tog med sig hjälmen; det borde han ha gjort, men han ställde den inte i bokhyllan när han kom hem. Såna möbler fanns inte. Dessutom fick han annat att tänka på eftersom hans fru fått ihop det med hans halvbror som lömskt mördade den hemvändande hjälten. Brodermord som i Första Mosebok, men mera som i Hamlet

Bilden ovan är tagen ur en tysk stumfilm från 1923. Både Iliaden och Odyssén är filmade flera gånger så klart.

Inga kommentarer: