torsdag 17 september 2009

Gymnasiekurser i svenska


För närvarande finns det fyra gymnasiekurser i svenska. Kurserna A och B är obligatoriska och ger 100 poäng vardera. C-kursen, 50 poäng, som handlar om kommunikation ska alltid erbjudas. D-kursen, 50 poäng, som handlar om litteraturanalys kan erbjudas. Nu diskuteras att ta bort B-kursen för yrkesprogrammen därför att eleverna "stupar" på den eftersom den innehåller litteraturstudier och eleverna vill inte läsa. Ett misslyckande för det treåriga gymnasiet som skulle göra alla gymnasieelever högskolebehöriga. Alliansregeringen som vill ta bort allt "flum" tycker att man ska skapa en lärlingsutbildning med mera praktiskt arbete och mindre läsning.

Hur vill vi ha det? Hur kommer framtidens behov av medborgare och arbetskraft se ut? Fan vet, men nån sorts gesäller lär det inte skrikas efter i alla fall. Tala om "flum"! Man ska inte heller tro för mycket på klichén att vissa människor har läshuvud och andra är mera "praktiska". Sanningen är nog att alla behöver och måste kunna läsa och alla behöver kunna en del praktiskt.

Problemet är att skolfolket tiger, debatterar inte. Inte heller fackföreningarna och ämnesföreningarna. De väntar tills allt är genomfört och sliter för att verkställa besluten. Var är Ni LR, Lärarförbundet, Svensklärarföreningen, LO, partierna?

1 kommentar:

raul sa...

Bra Stefan, bär flaggan högt!
Det är sannerligen märkligt att varken den politiska oppositionen eller de fackliga organisationerna visar någon som helst reaktion för Major Björklunds virriga exercis!
Hälsar Raul

PS
Läste ”Sorteringen” = ytterst aktuell även i dag!