torsdag 19 november 2009

Vaccinering och ubåtar


Idag genomfördes elevvaccinering på min skola. Några stycken satt och hängde i vårt personalrum efteråt, personal och elever tillsamman och i samråd. De såg inte så pigga ut. I svälja verket har jag inte sett nåt liknande så jag hämtade kameran i avsikt att dokumentera en rapport. Tyvärr dog batteriet när jag skulle föreviga raden av vaccindoser på bordet i konferensrummet. Åtta skolsköterskor hade anlitats. De jobbade bra. Enda problemet var - enligt vår sköterska - hur de skulle hinna fika tillsammans. Jag tyckte det såg ut som om de klarade det galant, i alla fall att döma av ljudnivån. Frågan är hur de klarade att jobba tillsammans i det trånga utrymmet. Tydligen känner de inte till begreppet schema.

Filmen om Frankensteins monster tog slut förgången natt och Ubåt anfaller tog vid, en klaustrofobisk film från 58 med Burt Lancaster och Clark Gable. Det vi tittare ska engageras av är att båda vill vara ensam befälhavare. Burt är populärast bland manskapet och Clark är högst i rang, men han har råkat sänka ett antal ubåtar tidigare och hamnat på staben, ett öde värre än döden. Men han har fått en ny chans att lossa på slipsen. Det blir spännande att se hur det går när japsen anfaller.

Kan det vara så att Mary Shelley arbetade med symboler och hjälplösa Elisabeth är hon själv, hennes fästman doktor Frankenstein - den experimenterande - är Percy Shelley medan monstret - det konstgjorda - är snobben lord Byron?

1 kommentar:

Victor Estby sa...

Intressant teori om Frankenstein. Jag har dock tänkt så här: Att poeten Shelley är Frankenstein, Mary Shelley, enligt dåtidens konventioner, Elisabeth. Men att monstret är litteraturen - konsten. Det som Shelley skapar. Tyvärr tror jag att Mary Shelley, som är mest berömd efteråt av de tre, skapat det mest betydande verket inte såg sig som författare. Att Byron och Shelley var författarna och hon mest någon som hängde med dem och hobbyskrev. Att hon såg Shelley som nyskapande, men att det var hon själv som kanske var den mest nyskapande. Intressant är att både hon och Draculas skapare Bram Stokers kvinnliga huvudkaraktärer heter Elisabeth. Och att både Bram och Mary levde i skuggan av två av dåtidens stora brittiska konstnärer, som idag är tämligen bortglömda och mest lever kvar i skuggan av Brams och Marys mästerliga, tillika två av världshistoriens största, konstverk.